torsdag den 11. december 2008

Afsteming: Er Illiaden en religiøs tekst?

Endnu engang har jeg brug for at konsultere andres intuitioner. Denne gang handler afstemningen om Illiaden.

Illiaden har masser af referencer til guder og deres relationer med mennesker. Betyder indholdet at Illiaden er en religiøs tekst? Den kan selvfølgelig beskrives ud fra mange andre perspektiver også (æstetiske, historiske osv.), men lige nu interesserer jeg mig for hvordan folk vil klassificere den i et religionsperspektiv, og derfor har jeg lavet en lille afstemning ude til højre.

Jeg håber mange vil deltage, så lover jeg at give en forklaring når afstemningen er afsluttet. Som sædvanlig er der lukket for kommentarer indtil da for ikke at forstyrre folks intuitioner.

3 kommentarer:

caroline osv. sagde ...

Så har jeg åbnet for kommentarer nu hvor afstemningen er slut. I kan se resultatet ude på skemaet.

Peter Andreas har tidligere skrevet (under indlægget 'Meta-blogning'):

"Ja, undskyld jeg lige kommenterer det forkerte sted: Jeg er så spændt på at høre hvordan en tekst om guder (og lidt om krig) ikke er religiøs. Syng os, gudinde, om tvivlen der greb Peter Andreas."

Jeg synes det er en interessant kommentar og hører meget gerne flere mens jeg skriver på et indlæg om hvad meningen var/er.

Anonym sagde ...

Da du spurgte efter intuitioner, stemte jeg straks nej ud fra en eller anden vag fornemmelse af at den prototypiske 'religiøse tekst' er noget som aktualiseres i tolkninger, ritualer, overbevisninger osv.

Altså at det der adskiller 'religiøs tekst' fra fiktion er at indholdet i mere bastant forstand indgår i og vejleder livsførelse og livsholdning for individer som del af fællesskaber.

Muligvis har grækerne en pendant til asa-troende og så ville det jo være en religiøs tekst iflg. min umiddelbare intution.

Anonym sagde ...

Jeg er en af dem, der valgte kujonløsningen "Jeg ved ikke, hvad jeg skal mene" - først og fremmest fordi jeg er temmelig usikker på, hvad man overhovedet kan mene med "en religiøs tekst". Er det en tekst, der fremstiller et religiøst verdensbillede? I så fald, ja. Er det en tekst, der er grundlag for en religion? I så fald, nej. Oldgræsk religion er ikke tekstbaseret, sådan som kristendom, jødedom og islam er det.

I øvrigt: Ja, der findes græske "nyhedninge", der dyrker en udgave af oldtidens religion. Jeg ved ikke, hvilket forhold de lige har til Iliaden, men jeg kunne forestille mig, at f.eks. Hesiods Theogoni og de homeriske hymner spiller en større rolle som "religiøse tekster".