fredag den 7. maj 2010

Babyers præference for hjælpsomme

Denne lille video præsenterer noget forskning som tyder på at babyer kan identificere hjælpsomme og foretrækker dem fremfor ikke-hjælpsomme:



Jeg kan se en del mulige fejlkilder, men det er et sjovt og tankevækkende forsøg. Jeg læste om det her (hvor der også er nogle flere referencer).

2 kommentarer:

vhs sagde ...

Jeg er vild med den slags (så tak for tippet).

Måske har du allerede set den, men dette studie er også interessant: Om hvordan børn tidligt lærer at kende forskel på "rigtig" moral/etik og så konventioner/æstetik/dumme regler.
http://www.videnskab.dk/composite-4169.htm

caroline sagde ...

Tak for linket - ja, jeg så den godt og begyndte at tænke at noget af det tricky kan være hvornår noget er moral og hvornår det er dumme konventioner. Fx har jeg en fornemmelse af at det i visse (filosofiske tanke-eksperiment-)situationer kan være bedre at slå bedstemor end at møde op til hendes fødselsdag i beskidt og laset tøj (jf eksemplet i indledningen).

Er en af de ting der sker når man vokser op ikke netop at man ser at der kan være en idé i at respektere nogle konventioner (hvis de betyder noget for andre fx)? Eller er det bare det som kaldes at blive forstokket? :-)

Men ja, undersøgelsen med figurerne er interessant på mange forskellige måder. Selv blev jeg slået af hvor indlysende den intentionelle tolkning er - det er helt overflødigt med speak der forklarer hvad meningen med figurernes 'handlinger' er.

Forresten kommer jeg lige i tanke om en anden undersøgelse om abers (tror jeg nok) vurderinger af personer - de skelner tilsyneladende nemt imellem den dyrepasser der hælder deres mad ud på gulvet for at drille dem og den dyrepasser der bare er ekstremt klodset...