tirsdag den 9. juni 2009

Man skal stemme af de rigtige grunde

En valgforsker foreslår at exit polls skal være ulovlige fordi målingerne kan påvirke vælgernes adfærd (se fx her) - eksemplet er at "...en del folk, der ønskede ligestilling i kongehuset blev mobiliseret".

Og selvfølgelig kan de det, men hvad er problemet? Er det at folk motiveres til at stemme af de forkerte grunde? I så fald skal vi vist igang med en mere generel oprydning (tænk fx på valgplakater).

En anden udlægning af kritikken består i at nogle måske bliver hjemme fordi de tror at den hellige grav er velforvaret. Men det samme kan vel let opstå ifm almindelige meningsmålinger?

Det forekommer mig at forslaget afspejler en variant af det klassiske demokrati-problem: Folk skal have lov at stemme efter deres egen overbevisning, men kun i det omfang så længe denne overbevisning ikke er alt for ufornuftig eller dannet på forkert grundlag.
....

Update d. 11. juni 2009: Der er lidt mere om emnet her.

2 kommentarer:

Adrian sagde ...

Ja, det er lidt kryptisk, hvad han mener. Der er jo ikke noget, der tyder på at folk skifter mening, - kun at de tager sig sammen og får stemt, hvis de ikke bryder sig om, hvor det bærer hen. Det eneste, der kan ske ved det, er altså, at valgdeltagelsen bliver større, - hvilket man jo normalt er begejstret for.

Selvfølgelig er der usikkerhed med hensyn til exit polls, så det kan være, de ikke giver et helt retvisende billede men stadigvæk: hvis folk blot stemmer efter overbevisning, kan det vel være ligemeget. På en måde kan man vel sige, der er en form for "debat" mellem vælgerne: først stemmer de mest energiske om morgenen, dernæst søger næste hold at ændre eller styrke stillingen, og tilsidst kommer efternølerne, der måske ellers var blevet på sofaen.

Måske mener den gode valgforsker, at et valg bør være en slags eksamen, hvor man kan vurdere vælgernes øjeblikkelige kapacitet for at mene det rigtige - uden "snyd" med lommeregnere eller andre hjælpemidler...

caroline sagde ...

Ja, Adrian, du er inde på noget rigtigt - lad os tænke på det som en eksamen og lukke folk inde i fem timer uden hjælpemidler (og naturligvis ingen gruppeeksamen). Så kan de lære det!

Man kunne selvfølgelig også gå videre med din debat-tanke: Man kunne indføre løbende exit-polls og/eller optælling med update hver time - så kunne befolkningen sidde lænket til fjernsynet hele valgdagen (gys) og prøve at vurdere om der var behov for deres stemme eller ej.